Novosti

“Planiranje i računovodstveno evidentiranje projekata financiranih iz EU fondova”

UDRUGA RAČUNOVOĐA I FINANCIJSKIH DJELATNIKA OSIJEK
organizira radionicu

“Planiranje i računovodstveno evidentiranje projekata financiranih iz EU fondova”

OSIJEK, 23. listopada 2024. (srijeda)
Udruga RFD Osijek Osijek Šetalište k. F. Šepera 13/II
Početak u 9,30 sati
Očekivano trajanje do 15,00 sati

Program:

1. Opće odredbe financiranja projekta iz sredstva EU

  • Načela knjigovodstvenog evidentiranja prihoda i rashoda EU projekata: Što donosi novi Pravilnik o korištenju sredstva EU i koja se načela koriste za priznavanje prihoda i primitaka, rashoda i izdatka EU projekta.
  • Prijenosi EU sredstava: Kako se evidentiraju prijenosi sredstva za EU projekte ako su nositelji i partneri subjekti unutar sustava proračuna, a kako ako su subjekti izvan sustava proračuna.
  • Podjela i definicije troškova u EU projektima: Što su prihvatljivi troškovi projekta, a kada govorimo o neprihvatljivim troškovima? Koji se troškovi klasificiraju kao nepriznati i kako ih knjigovodstveno evidentirati. Što je to financijska korekcija?
  • Zahtjev za nadoknadom sredstva: Koja je uloga Zahtjeva za nadoknadom sredstva (ZNS)? Da li je ZNS temeljni dokument za knjigovodstvene evidencije? Kada evidentirati potraživanja za rashode EU projekta?

2. Planiranje proračuna i financijskog plana za EU projekte

  • Načela planiranja prihoda i rashoda EU projekata: Novi pristupi planiranju prihoda i rashoda prema aktualnom Pravilniku o planiranju proračuna.
  • Planiranje vs. knjigovodstvene evidencije: Korištenje računovodstvenih evidencija kao temelja za planiranje i uravnoteženje proračuna i financijskih planova
  • Značaj proračunskih klasifikacija: Uloga proračunskih klasifikacija u provedbi projekata i identifikacija izvora financiranja.

3. Knjigovodstveno evidentiranje EU projekata na primjerima (s osvrtom na planiranje)

  • Rashodi nastali u prethodnim razdobljima naknadno priznatih kao rashodi EU projekata: Planski i knjigovodstveni aspekt naknadnih odobrenja za pokriće troškova nastalih u prethodnoj godini. Može li se na isti način postupiti i kod pokrića indirektnih troškova i administrativnih troškova (tehnička pomoć – troškovi osoblja, režijski troškovi i sl.)?
    o Primjer 1. Knjigovodstveno evidentiranja naknadno priznatih rashoda i plan projekta u proračun/financijskom planu korisnika.
  • Metode predfinanciranja projekata iz vlastitih sredstava te evidencije refundacije EU : sredstva Kako planirati i knjigovodstveno evidentirati projekte kada korisnik prvo sam pokriva troškove projekta (iz općih i vlastitih izvora financiranja), a zatim po verifikaciji troškova naknadno primiti refundaciju sredstva EU za njihovo pokriće.
    o Primjer 2. Sredstva za EU projekt privremeno se osiguravaju iz općih prihoda i primitaka
    o Primjer 3. Sredstva za rashode EU projekta privremeno se osiguravaju se iz vlastitih ili namjenskih prihoda
    o Primjeri (2. – 3.) Plan projekta u proračunu/financijskom planu korisnika
  • Dvostruko financiranje: Prevencija dvostrukog financiranja kroz adekvatno vođenje knjigovodstvenih evidencija.

4. Pitanja i odgovori


Predavač:
mr.sc. Andreja Milić, savjetnik za sustav proračuna i neprofitno računovodstvo PINO KONZALTING D.O.O.
Literatura: prezentacije predavača
Naknada: 120,00 eura za članove Udruge RFD Osijek – pravne osobe; 140,00 eura za ostale sudionike (naknada uključuje: prezentacije predavača, PDV, okrjepu)
Uplate: UDRUGA RFD OSIJEK, IBAN: HR3725000091102015909, OIB: 23832989987
Informacije: tel: 031/283-675; e-mail:udruga-rfd-osijek@os.t-com.hr

Prijava obavezna!

Ovdje možete preuzeti prijavnicu